Merzouga-Erfoud-Alnif

Merzouga

Chebbi woestijn. Het schip der woestijn. Karavaan naar de woestijnduinen.

Dwars over de Atlas richting kameel en woestijn. Deze bouwsteen voert je mee langs de mooiste en meest indrukwekkende plekken van Marokko. Je slaapt in een kasbah hotelletje of een bedoeïenentent. Over bizarre bergpassen en waanzinnige uitzichten rijd je via de woestijnstad Rissani, naar de surrealistische duinen van de Erg Chebbi woestijn bij Merzouga. Sloffend op een kameel, dwars door de oranje duinen zee geniet je van het weidse uitzicht. Je kunt de stilte horen. Onder een duizelingwekkende sterrenhemel doezel je weg en 's ochtends vroeg ben je de eerste die de zon begroet.
Merzouga ligt tegen Erg Chebbi, de hoogste zandduin in Marokko. Doordat het in de loop der jaren een toeristische trekpleister is geworden, heeft het veel van zijn oorspronkelijke sfeer verloren. Het dorp is volgebouwd met campings en hotels in kasbah-stijl en is zelfs per asfaltweg bereikbaar. De zandduinen zijn evenwel prachtig en we besluiten ze beter te verkennen per kameel. ‘s Ochtends om vier uur worden we gewekt. Weldra zitten we op onze kamelen die voortstappen onder een met sterren bezaaide hemel. We wiegen op hun warme ruggen als ze door het mulle zand de stille woestijn in sjokken. Vanaf een verlaten zandduin volgen we de zonsopkomst. We zien hoe de eerste zonnestralen de duinen voor ons verlichten, de schaduwen steeds verder terugdringend, tot ook onze duin in het prille zonlicht baadt. Als we terug rijden tekenen onze schaduwen zich scherp af tegen de zonovergoten duinen. Bij het naderen van de eerste kasbahs verdwijnt langzaam de magie van de woestijn.

Erfoud

Erfoud is een Marokkaanse stad, gelegen in het woestijnlandschap van de provincie Errachidia. De stad geniet voornamelijk bekendheid door de fossielbewerking. Het is een van de belangrijkste oase van Marokko. Het water is afkomstig van de wadi (rivier, waterloop).
Het is één van de belangrijkste oasesteden van Marokko. Erfoud ligt aan het begin van de Sahara en heeft een warm klimaat. Het ademt daarom dan ook een lome, bijzondere sfeer uit. Bijzonder aan het landschap is dat er rond Erfoud meer dan een miljoen palmbomen staan.
Er is een grote souk (markt), waar de handswerklieden bezig zijn met het vervaardigen van lederwaren. De dadel is het symbool van de stad en elk jaar wordt in Erfoud een groot dadelfeest gehouden.

Alnif

Een Trilobiet, de Drotops Megalomanicus (Struve 1990). Vroeger heette hij de Phacops Rana Africanus.
Hij is gevonden bij Alnif (Marokko) en hij is uit het tijdperk Midden Devoon.
Trilobieten zijn over het algemeen vrij bekende fossielen. Er zijn ruim 15.000 soorten. Veelal waren het eenvoudige onder water levende dieren. De lengte varieert van enkele mm tot zo'n 70 cm. De meeste gevonden trilobietfossielen hebben een lengte tussen 3 en 8 cm. Het lichaam bestaat uit een kop, een gesegmenteerd borststuk en een staartdeel. Hieraan danken de trilobieten echter niet hun naam. De naam is afgeleid van het feit dat elke trilobiet één lange lob in het midden heeft met daar links en rechts van een borstflap. Vooraan de kop bevinden zich twee antennes waarmee de trilobiet zich kon oriënteren. Voor de voedselvoorziening waren trilobieten hoofdzakelijk afhankelijk van organisch materiaal dat ze uit de modder filterden. Enkele soorten hebben zich ontwikkeld tot aaseters en roofdieren. De meeste soorten dwaalden over de zeebodem op zoek naar voedsel. Anderen waren in staat te zwemmen of te drijven. In enkele goed geconserveerde fossielen is aan de onderkant van de kop een mondopening en onder het staartdeel een anus aangetroffen.
Het geologisch tijdvak Eifelien of Couvinien is het oudste (onderste in lithostratigrafische termen) epoch van de subperiode Midden Devoon, 397,5 tot 391,8 miljoen jaar geleden. Het werd voorafgegaan door het Emsien en na het Eifelien/Couvinien komt het Givetien.

overzicht inhoud